Tamara_zw-rood.jpg

Ik ben geboren en getogen in vele vrouwennesten. Groot geworden bij een man en een vrouw die volop genoten van de zinnelijke vrijheid van de jaren ´60. Sensuele sprankels waren in ons gezin en de grote familie net zo aanwezig als Kiri-kaas en muizenstrontjes. Tot mijn 18e dacht ik dat vrouwen baas waren in de wereld en met mannen spraken via erotiek. Dat wie verleidde, de macht had. En de vrouwen rondom mij waren daar meesters in.

 

Tot ik handelsingenieur ging studeren. En ging werken in bedrijven. 

Toen bleek één en ander toch wat complexer in elkaar te zitten dan mijn kinderogen en -oren hadden begrepen.

Opnieuw 18 jaar later lag ik, een lente lang, uitgeput op de zetel. Uit balans. Teveel mijn mannetje hebben willen staan. Te hard geprobeerd om mijn collega’s te kopiëren en nóg beter te zijn dan zij. Mijn masculiene kwaliteiten over ontwikkeld. Verward en vermoeid over de effecten van erotiek als taal op de werkvloer.

En intussen ook moeder. Van twee dochters.

Een cirkel van vrouwen maakte het meisje in mij (en mijn energie) terug wakker. Met rimpels en grijze haren weliswaar. En een grote handtas vol verhalen. Ik beleefde opnieuw de kracht van een vrouwenbad.

En deze keer besloot ik om die kracht wakker te houden. En andere vrouwen uit te nodigen om mee in dat feminiene bad te stappen. Om dan daarna, rozig van het water, met meer vrouwelijke glans, terug de wereld in te gaan. Ieder naar haar eigen plek.

She & Company was geboren.

Die glans -zo merkte ik- was op haar krachtigst als de Zinnelijke mee in de cirkel kwam. En zich dan nestelde in onze lijven. Eerst ongemerkt en behoedzaam. En dan als maar gènelozer. Waren de verhalen die we deelden aan het begin van de avond voorzichtig en aarzelend, dan werden ze sprankelend en spannend en sensueel. Dan werden de verhalen dansen en fantasieën schrijven en naaktfoto's. En uiteindelijk een Fluisterfestival. In november 2019.

Het is 18 jaar geleden -of bijna dan toch- sinds ik die lente op de zetel lag. Ik ben geboren en getogen in zinnelijke vrouwennesten. Sisterhood & Sensuality. Toen in maart al mijn werk weg viel -van de ene op de andere dag- toen dansten mijn moeder en mijn vader, mijn tantes en mijn nonkels voorbij. En zie daar...Deze zomer zal zinderend zijn.

En jij -en alle vrouwen die je kent en die het voelen kriebelen- zijn meer dan warm welkom.

 

Noot: Deze Secret Summer is een stapje in een groter plan.

Benieuwd? Hier vind je een audio met een Tamariaanse beschrijving van de droom.

 

Of bekijk dit filmpje

Op een dag ging ze naar het kasteelTamara Lenaerts
00:00 / 01:50

Contact

Een initiatief van

schoentje.png

Fluisterfestival

Foto credits:

Alice Alinari

Vizerskaya

Pexels.com

Dainis Graveris

Anna Shvets